China a afirmat ca va permite yuanului o flotare mai libera in efortul acesteia de a reforma politica valutara si de a propune o moneda de rezerva alternativa pe plan international, relateaza BBC.
Aceasta miscare vine dupa ce partenerii comerciali ai Chinei au solicitat de mai multe ori statului asiatic sa permita o apreciere a yuanului. Beijingul a fost acuzat ca isi tine intr-un mod artificial moneda la un nivel scazut, in intentia de a ajuta exportatorii interni.
Desi premierul Wen Jiabao a spus ca doreste reforme, acesta a adaugat ca se poate ca yuanul sa fie deja la un nivel optim.
"Vom grabi reformele ratei de schimb, in special in ceea ce priveste cresterea marjei de fluctuatie", a mentionat Wen Jiabao.
China, care pentru multi ani si-a legat moneda nationala de dolarul american, a inceput sa permita o apreciere a acesteia in 2005, insa intr-o maniera redusa. In ultimele 24 de luni, yuanul s-a apreciat cu aproape 8% fata de moneda americana.
Cu toate acestea, partenerii comerciali ai Chinei, precum si analistii pietei valutare, continua sa sustina ca yuanul este subevaluat, ceeea ce, considera criticii, ofera Chinei un avantaj incorect in comertul international.
Intre timp, China a afirmat ca daca va lasa yuanul sa se aprecieze, o crestere brusca a valorii acestuia va afecta sectorul exporturilor, care oricum se gaseste intr-o perioada grea pe fondul cresterii economice reduse din pietele cheie, precum SUA si zona euro.
Temerea pentru China este ca o moneda mai puternica va face ca bunurile sale sa fie mai scumpe pentru cumparatorii straini. In acelasi timp, profiturile intreprinderilor pot fi afectate atunci cand acestea isi repatriaza veniturile din strainatate.
Analistii au spus ca pana cand Beijingul se va simti absolut sigur de impactul pe care un yuan mai pute