În ultima perioadă, tot mai mulţi analişti prezic vremuri grele pentru Europa, dar şi pentru China. Toate rapoartele publicate recent vorbesc de un nou val de recesiune pe bătrânul continent şi despre “o aterizare dură” pentru economia chineză.
Ultima analiză aparţinând Ernst and Young arată că revenirea economică în Europa se va lăsa aşteptată, deşi măsurile luate la nivelul Uniunii Europene şi Băncii Centrale Europene pregătesc terenul pentru redemararea motoarelor de creştere economică în Europa. Astfel, economiştii Ernst and Young prezic o creştere a Produsului Intern Brut de 0,5% la nivel european, cu condiţia ca măsurile de austeritate luate de statele membre să fie aplicate “literă cu literă”.
Totuşi, deşi 2012 va fi un an greu, în care datoria publică şi privată va trebui refinanţată, în care creditarea va fi restrictivă şi austeritatea fiscală nu va ajuta nici ea, din 2013, Europa are şanse să revină pe plus, cred analiştii Ernst and Young, în raportul “Previziuni pentru zona euro”.
Şi Bank of America estimează că 2012 va fi un an al provocărilor pe plan european: gigantul bancar consideră că pericolul major a trecut, după restructurarea datoriei Greciei către creditorii săi privaţi, dar mai rămân “riscuri clare, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung”.
Pentru analiştii Bank of America, cel mai mare pericol îl constituie faptul că măsurile de austeritate şi consolidare fiscală nu sunt susţinute popular şi că în unele state, unde în 2012 sunt programate alegeri, “actualele guverne riscă să piardă în faţa Opoziţiei, care nu are niciun interes să continue aceste programe”.
Bank of America se teme şi pentru economia americană, care riscă să cunoască spre finalul anului o încetinire a ritmului de creştere, dar şi pentru cea chineză, care cunoaşte dezechilibre puternice şi periculoase.
Despre China vorbeşte şi JP Morg