Investitorii pot să subscrie începând de ieri în oferta publică prin care statul încearcă să vândă pe bursă 15% din acţiunile Transelectrica (TEL). Preţul minim de subscriere este de 14,9 lei, cu 12,5% mai mic decât preţul de pe bursă de luni al acţiunilor. Ieri, acţiunile companiei au scăzut cu 5%, la 16,2 lei. Oferta se închide pe 27 martie, când sunt aşteptate şi cele mai mari subscrieri, în special din partea fondurilor de investiţii.
Deschiderea ofertei de vânzare pe bursă a 15% din acţiunile Transelectrica Bucureşti (TEL), compania care deţine monopolul transportului de energie electrică din România, a fost marcată de o scădere cu 4,5% a acţiunilor companiei pe bursă.
Explicaţia este că preţul minim aprobat de Guvern pentru vânzarea acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei este de 14,9 lei, cu 12,5% mai mic decât ultimul preţ de tranzacţionare de luni, de 17,06 lei. Astfel, unii investitori au decis să vândă pe bursă acţiunile pe care le deţin la Transelectrica şi să încerce să cumpere în ofertă la un preţ mai mic.
Până la finalul ofertei, pe 27 martie, este de aşteptat ca preţul de pe bursă să se apropie de preţul la care investitorii vor estima că se va încheia oferta. Astfel, dacă vor fi subscrieri suficiente la preţuri mai mari, astfel încât oferta să se închidă la un preţ final de 17 lei, de exemplu, preţul de pe bursă ar putea să crească. Dacă în schimb subscrierile vor fi reduse, preţul de pe bursă ar putea să scadă către preţul minim cerut de stat.
Pentru prima dată, investitorii vor putea urmări evoluţia subscrierilor din oferta Transelectrica în timp real, deoarece Bursa de Valori Bucureşti publică pe pagina de internet proprie situaţia ordinelor de subscriere introduse în sistemul bursei, cu o întârziere de câteva minute. Asta îi permite oricărui investitor să estimeze care este preţul potenţial într