De la proporţii corecte până la mici trucuri culinare, de la „superalimente" la alegerea unor deserturi sănătoase, bucătarii din Brazilia, Germania, România, Portugalia sau Statele Unite au sfaturi ingenioase pentru ca mâncarea gătită acasă sau comandată la restaurant să fie deopotrivă gustoasă şi sănătoasă.
Sfaturile bucătarilor din toată lumea au un punct comun, acela că trebuie să luăm în considerare opţiunile mai sănătoase şi mai uşoare atunci când mâncăm în oraş sau când ne pregătim singuri mâncarea acasă - bucătarii încurajează oamenii să mănânce mai multe legume, pe care să le gătească mai sănătos, renun-ţând la pregătirea lor prin prăjire.
Legumele sunt vedetele meniurilor sănătoase
Legumele sunt vedetele meniurilor sănătoase şi, conform bucătarilor belgieni, recomandarea lor este de a mânca cinci porţii de legume zilnic pentru a satisface necesarul de vitamine, fibre şi minerale. Legumele, spun bucătarii, trebuie mâncate în forme cât mai diferite. „Începeţi cu supă la masa de prânz, întrucât conţine multe legume şi este delicioasă", ne sfătuiesc bucătarii belgieni.
Sfaturile bucătarilor din Germania sunt legate de modul de preparare a mâncării. Legumele ar trebui să fie gătite la abur pentru că nutrienţii şi gustul se păstrează mai bine prin pregătirea la abur decât în apa clocotită. Dintre toate legumele, una singura este considerată „superaliment" de către bucătari şi nu trebuie să lipsească din mâncarea comandată la restaurant sau gătită acasă, măcar o dată la două zile: broccoli este unul dintre cele mai complete alimente din lume, conţinând o mare cantitate de vitamine şi minerale.
Secretul constă în combinarea corectă a alimentelor
Bucătarii din România amintesc că toate ingredientele din care ne pregătim mâncarea pot fi sănătoase, provocarea fiind aceea de a şti cum să le combinăm şi cum să le preparăm. „Când ieşim