Adevărata imagine a consecințelor dezastruase ale crizei datoriilor suverane se găsește nu doar în sectorul bancar ci mai ales în cel al companiilor de utilități. Aceste companii au avut de pierdut cel mai mult de pe urma prăbușirii piețelor financiare, expansiunea giganților precum RWE, Iberdrola, Eon și Enel fiind înlocuită cu o austeritate dureroasă. Criza europeană, reducerea sectorului nuclear german și creșterea costurilor de împrumuturi amenință ca acest sector imens să fie strivit sub propria greutate.
Companiile de utilități europene au nevoie acută de restructurare, susține publicația financiară „Financial Times”. Veniturile Eon înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) pe 2011 au fost de 9,3 miliarde de euro, doar o treime din veniturile pe 2010. Veniturile RWE au scăzut cu 18%, iar cele Enel s-au menținut constante. Deși rezultatele confirmă așteptările scăzute ale acestui sector, acestea oferă dovezile că utilitățile nu mai oferă acea creștere stabilă și vizibilă a veniturilor, creștere care a caracterizat acest sector odinioară. Acest lucru a fost confirmat de faptul că foarte puține dintre ele au oferit perspective pozitive pentru 2012.
Problema datoriilor
Dacă informațiile despre venituri sunt, oarecum, conforme cu previziunile, nu același lucru se poate spune despre datorii. Principalul motiv pentru restructurare, argumentează jurnaliștii de la „Financial Times” este nivelul enorm al datoriilor acumulate de către acești giganți. Datoria netă a Eon a fost de 36 de miliarde euro, la sfârșitul lui 2011, puțin sub patru ori valoarea EBITDA Datoria RWE a fost de 30 de miliarde de euro, de 3,5 ori valoarea EBITDA. Datoria Enel de 45 miliarde de euro este de 2,5 ori mai mare decât EBITDA pe 2011, iar compania italiană a fost nevoită să-și reducă nivelul dividendelor de la 60% la 40% până în 2016 pentru a putea să