Ucraina este în discuţii cu Fondul Monetar Internaţional pentru a restructura datoria de 3 miliarde de dolari scadentă în acest an, potrivit adjunctului ministrului Economiei, citat de Reuters. Sursa: Reuters
“Trebuie să discutăm amânarea rambursării acestor fonduri cu 10 ani”, a declarat Vadim Kopylov, adjunctul ministrului Economiei de la Kiev. În afară de banii de la FMI, Ucraina mai are emise eurobonduri în valoare totală de 9 miliarde de dolari, dintre care o parte sunt scadente chiar în acest an, și o datorie de 2 miliarde de dolari la banca rusească VTB, scadentă tot în 2012. La începutul săptămânii, primul ministru Mykola Azarov a declarat că țara sa intenționează să refinanțeze datoria scadentă.
Ucraina se află într-o situație extrem de delicată, având pe de o parte sume mari de rambursat către creditorii externi și fiind, pe de altă parte, puternic afectată de scăderea cererii pe piețele oțelului si resurselor naturale, de care este în mare parte dependentă.
Între ciocanul alegătorilor și nicovala FMI
Cele trei miliarde de dolari pe care Ucraina trebuie să le ramburseze provin din acodrul derulat între 2008 şi 2009 cu FMI şi intrerupt din cauza refuzului guvernului de a mări preţurile la gaze şi căldură pentru consumatorii casnici. Reluarea discuţiilor pentru continuarea acelui acord este împiedicată de alegerile ce vor avea loc în luna octombrie, preşedintele Viktor Ianukovici având de pierdut în plan electoral dacă ar îndeplini tocmai acum cerinţele Fondului.
Guvernul de la Kiev este aşadar între ciocan şi nicovală, având de ales între prăbuşirea încrederii alegătorilor şi cea a creditorilor internaţionali. Mai mult, discuțiile cu Rusia pentru a obține un preț mai mic la gazele naturale au eșuat, un eventual succes putând îndupleca FMI să renunțe la cererea de majorare a prețului gazelor.