Cobra se leagănă de la stânga la dreapta, încet, hipnotic.
Orice animal este paralizat, pradă sigură. Mai puţin mangusta. Ea intră în ritmul cobrei. Amândouă se leagănă, încet, ochi în ochi, ca într-un balet al morţii. Brusc, mangusta rupe ritmul. Atacă fulgerător în direcţia opusă. Cobra nu mai are replică, dinţii mangustei i se înfig în gât.
Ungureanu a demonstrat că tehnica funcţionează şi la oameni. Una din cheile succesului său în faţa lui Gâdea este asta: a rupt ritmul obişnuit al emisiunii. A ieşit din logica de conflict.
A trata însă prezenţa premierului la "Sinteza zilei" ca pe un meci de box, a contabiliza loviturile şi a comenta doar fazele spectaculoase, ar fi o greşeală impardonabilă. Acolo, la Antena 3, a fost mai mult decât o păruială. Dincolo de aparenţe, a fost un joc cu miză mare şi bătaie lungă.
Ungureanu a profitat de vâlva pe care prezenţa sa în bârlogul presupusului duşman a creat-o, pentru a se prezenta. A spune, după o expresie care a făcut istorie, "cine este şi ce vrea". Şi mai ales, cum are interesul să fie perceput de clasa politică şi alegători.
El este Independentul. Omul providenţial, aşteptat de toată lumea. Altfel decât restul cloacei politice, peste mizeria căreia pluteşte olimpian. Corupţia, interesele meschine, agresivitatea, poliţele care trebuie plătite, îi sunt străine.
El este şi un Manager al interesului naţional. A repetat de câteva ori că trebuie să facă sistemul să funcţioneze, să pună economia în mişcare, să depaneze pompa de absorbţie a fondurilor europene.
A fi independent nu e lipsit de pericole. E nevoie de cineva care să te pună acolo sus şi de cineva care să te susţină. Altminteri, te duci la fund ca bolovanul. În stil de mare pokerist, Ungureanu a plusat pe carte mică, transformând-şi slăbiciunile în avantaje.
Pornind de la exemplul UMF Târgu Mureş, premierul s-a spălat pe mâ