Fuzes Oszkar, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, susţine că relaţiile româno-ungare s-au consolidat în perioada de criză dacă se uită la valoarea schimburilor comerciale şi că România este văzută ca un partener de încredere şi nu doar ca o piaţă de desfacere. Relaţia este bazată pe interese comune.
"În opinia mea criza a fost un ajutor bun pentru consolidarea relaţiilor româno-ungare. Ce am pierdut în pieţele vestice, ca Austria sau Germania, am câştigat sau găsit în România. O parte din antreprenorii ungari care au exportat în România au avut impresia că au descoperit America, dat fiind oportunităţile pe care le-au găsit aici", susţine ambasadorul Ungariei la Bucureşti.
Valoarea importurilor din Ungaria a fost de aproape două ori mai mare în primele zece luni ale anului trecut decât valoarea exporturilor în Ungaria. Altfel spus, România a importat produse în valoare de 3,89 miliarde de euro şi a exportat produse în valoare de 2 miliarde de euro, valoarea schimburilor comerciale fiind cea mai mare din 2006.
"Încerc să am contacte directe în sfera economică mergând constant în deplasări din Suceava până în Satu Mare. Cred că mediul de business din România s-a mai îmbunătăţit, România a înţeles că este nevoie de predictabilitate şi de o mentalitate de încurajare a investitorilor locali şi a celor străini", spune Fuzes Oszkar. El a mai adăugat că dacă în România sunt câteva mii de firme cu capital maghiar, în Ungaria s-au aventurat doar câteva firme româneşti, însă îi invită pe români să caute sectoare în care să investească.
Ambasadorul afirmă că este adevărat că după indicatorii datorie publică, deficit sau şomaj România stă mult mai bine decât Ungaria, dar acest lucru nu înseamnă că România trebuie să uite de alte probleme cu care se confruntă.
Întrebat de ZF ce ar trebui să înveţe România din greşelile pe care le-a făcut Ungaria,