Reluarea ofertei de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom (SNP) pe care statul nu a reuşit să-l vândă anul trecut este sub semnul întrebării, iar investitorii ar putea ajunge să regrete că nu au cumpărat în oferta din iulie 2011.
Reprezentanţii Ministerului Economiei declarau în urmă cu o lună că oferta Petrom ar putea fi reluată în toamna acestui an. "În ceea ce priveşte Petrom, estimăm că oferta publică secundară a pachetului de 9,84 % să fie finalizată în partea a doua a anului 2012", este răspunsul oficial transmis de Ministerul Economiei pe 14 februarie la o întrebare a ZF.
Noul guvern condus de Mihai Răzvan Ungureanu ar putea avea altă opţiune. "Este o întreagă discuţie legată de oportunitatea listării în continuare a Petrom. Nu este o idee care a dispărut, este în continuare o opţiune validă", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu, citat de Mediafax. El a mai spus că Petrom nu a fost niciodată pe lista convenită cu Fondul Monetar Internaţional care cuprinde companiile de stat la care vor fi vândute pachete minoritare de acţiuni.
În iulie 2011, statul a scos la vânzare pe bursă pachetul de 9,84% din acţiunile Petrom, dar nu a reuşit să găsească suficienţi cumpărători care să plătească preţul minim solicitat, de 0,37 lei/acţiune. După închiderea ofertei, pieţele s-au prăbuşit, iar acţiunile Petrom au scăzut sub 0,3 lei. Într-o întâlnire cu directorul grupului austriac OMV (acţionarul majoritar al Petrom) Gerhard Roiss, preşedintele Traian Băsescu declara că "începe să ne pară rău că nu am vândut cu 0,33 lei, aşteptăm vremuri mai bune".
Intermediarul ofertei Petrom a fost un consorţiu condus de banca de investiţii Renaissance Capital din Rusia din care au mai făcut parte firmele de brokeraj EFG Eurobank Securities, BT Securities şi Romcapital. Consorţiul a propus Guvernului un preţ de 0,33 lei/acţune