Bursa a avut parte ieri de o zi destul de liniştită, cu volume foarte reduse, în care indicii au înregistrat aprecieri nesemnificative, de până la 0,7% pe indicele BET-FI.
"Riscurile specifice unui an electoral încep să se facă resimţite. Iar economia este în continuare ocolită de capital străin cu orizont pe termen lung, investiţiile străine directe fiind de doar 23 milioane euro în ianuarie. Spirala dezechilibrelor bugetare s-ar putea reaprinde în acest an electoral, în contradicţie cu prevederile Tratatului de Guvernanţă Fiscală semnat la Bruxelles şi cu impact negativ asupra percepţiei investitorilor străini", a declarat Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj (BRK).
Acţiunile Transelectrica (TEL) au revenit pe creştere uşoară, în a doua zi a ofertei de vânzare derulată de stat, într-o piaţă în creştere cu 0,26%.
La închiderea pieţei principale titlurile companiei erau cotate la 16,3 lei, cu 0,62% peste închiderea de miercuri. Preţul este cu 9,4% peste cotaţia minimă cerută de stat în oferta prin care vrea să vândă 15% din titlurile companiei, de 14,9 lei/acţiune.
"Revenirea de astăzi este firavă, iar interesul pentru oferta secundară este în continuare redus. Era normal ca preţul acţiunilor să scadă, în convergenţă către valoarea minimă a intervalului din ofertă. Transelectrica este o companie cu riscuri importante, iar climatul din piaţa internă de capital s-a clătinat în ultimele şedinţe. Cred că în ultimele două zile se va decide soarta ofertei secundare. Până atunci aşteptare şi speculaţii", În primele două zile ale ofertei publice investitorii au subscris 3,15% din pachetul scos la vânzare pentru 5,1 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro).
Analistul spune că prudenţa investitorilor este influenţată atât de factori interni, precum intenţia de majorare a salariilor din sectorul public, care vine într-un context macroecono