Ucraina a invocat exemplul dat de restructurarea datoriei suverane a Greciei în încercarea de a amâna replata a 3 miliarde de dolari către Fondul Monetar Internațional în timp ce agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a avertizat asupra riscurilor de finanțare, anunțând că prognoza ratingului de țară a devenit negativă.
Mai întâi Vadim Kopliov, viceministrul Economiei a citat „uriașa” înțelegere între Grecia și creditorii privați, anunțând că Ucraina ar putea cere o amânare cu zece ani a scadenței împrumutului primit de la FMI în cadrul programului de asistență financiară în valoare de 16,4 miliarde de dolari oferit în 2008. Instituția creditoare a declarat că nu a primit nicio cerere de reeșalonare a plăților, anunță agenția de știri Bloomberg.
Află de ce România reușește să se împrumute mai ieftin decât Ungaria sau Ucraina aici
Vezi ce nou tip de împrumut a inventat FMI, parcă special pentru Grecia
Fosta republică sovietică dorește să repornească un al doilea acord de împrumut de 15,6 miliarde de dolari, acord înghețat anul trecut din cauza faptului că guvernul a refuzat să crească prețul utilităților înainte de alegerile din acest an, creștere necesară pentru a echilibra bugetul. Guvernul de la Kiev consideră că o creștere a costurilor ar afecta negativ consumatorii precum și creșterea economică. În schimb, Ucraina cere o reducere a prețului gazelor naturale plătit Rusiei.
„Ucraina nu reprezintă o problemă de solvabilitate precum Grecia, este un caz complet diferit”, a declarat Luis Costa, strateg pe piețele emergente la Citigroup Inc pentru Bloomberg News. „Este o problemă reprezentată de reticența guvernului de a-și irosi capitalul politic și de a continua politica de convergență a prețurilor energetice către un nivel mai realist, precum în 2010 și începutul lui 2011”.
Costurile de împrumut cresc