Şedinţa specială a Parlamentului moldovean pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova a început vineri dimineaţă, în jurul orei 8.00, relatează PRO TV Chişinău.
Parlamentarul Tudor Deliu prezintă raportul Comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui.
Anterior, deputaţii comunişti Artur Reşetnicov, Sergiu Sîrbu şi Ina Supac au venit la Parlament pentru a supraveghea procedura de alegere. Aceştia spun că scrutinul ar putea fi fraudat.
Singurul candidat în acest scrutin, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii Nicolae Timofti, a sosit la Parlament în jurul orei 7.40. Acesta a fost urmat, la scurt timp, de premierul Vlad Filat.
Palatul Republicii este înconjurat de un cordon de poliţişti de la regimentul "Scut". De asemenea, clădirea este împrejmuită cu un gard de protecţie.
Preşedintele Republicii Moldova se alege cu voturile a 61 de deputaţi din totalul de 101 care formează Legislativul. Până în prezent şi-au exprimat intenţia de a-l vota pe Nicolae Timofti 58 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană şi deputatul neafiliat Mihai Godea, precizează Info-Prim Neo, în pagina online.
Voturile decisive sunt aşteptate de la grupul socialiştilor. Liderul acestuia, Igor Dodon, spune că partidul a luat deja decizia, dar a fost mandatat să o comunice în şedinţa Parlamentului, înainte de a se da startul procedurii de votare.
Deputaţii grupului Partidului Comuniştilor au spus că vor boicota alegerile pentru că le consideră nelegitime.
Pentru ca alegerile să fie considerate valide la ele trebuie să participe cel puţin 61 de deputaţi. Dacă preşedintele este ales şi Curtea Constituţională validează rezultatele, şeful statului îşi depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale în cel mult 45 de zile după alegeri. Mandatul este de patru ani. Dacă preşedintele nu este ales, dar aleger