Chimia vietii a avut zile mai usoare pana in momentul in care s-a descoperit ca o planeta vecina cu Terra ar putea sa fie planeta origine a izvorului vietii de pe Planeta Albastra. Sursa imagine: lifeunbounded.blogspot.com
Planeta in cauza este Marte si dupa cum sustine o noua teorie stiintifica, publicata in Journal of American Chemical Society, aceasta ar fi fost o gazda mult mai buna pentru aparitia vietii, decat ar fi fost Terra, care la acel moment, era mai mult apa decat uscat si nu oferea conditii prielnice care sa permita dezvoltarea primelor semne de viata.
Conform teoriei, pentru o constructie moleculara ar fi fost necesara existenta unor portiuni uscate, deoarece moleculele in medii umede sunt prea instabile pentru a suporta ARN-ul (acidul ribonucleic): „Cum poate fi posibil ca substantele despre care stim ca suporta viata, atat de instabile in apa, sa fi aparut chiar in apa?” se intreaba biochimistul Steven Benner, seful Fundatiei pentru Evolutie Moleculara.
Raspunsul la aceasta intrebare ar fi ca viata a evoluat in locuri care, din cand in cand, erau uscate.
Cercetatorii adepti ai teoriei cred ca, initial, Terra era o planeta fara taramuri uscate, era o lume acvatica, in timp ce Marte, desi complet uscata in prezent, in acele vremuri ar fi avut si apa lichida pe suprafata sa.
Mai mult, viata putea evolua mult mai repede pe Planeta Rosie, decat pe Pamant, deoarece, datorita marimii sale reduse, aceasta s-ar fi racit mai repede si ar fi fost mai putin expusa asteroizilor.
Referitor la transportul „vietii” de pe Marte pe Terra, acesta putea fi realizat cu usurinta de pietrele martiene ajunse frecvent aici.
Sursa: Discovery News