Clădirea construită acum mai bine de 110 ani a fost, pe rând, sediul primăriei, al Direcţiei de Poştă şi Telegraf şi muzeu.
Unul dintre obiectivele vizitate de turiştii care sosesc, în fiecare an, pe litoral, este Muzeul de Artă Populară. Clădirea, situată în zona centrală a Peninsulei Ovidiu, reprezintă un monument istoric de categoria A. Cel care a realizat planurile acestui edificiu a fost arhitectul Ion Socolescu. Specialistul a gândit ridicarea unei construcţii cu subsol, parter, etaj şi mansardă. Acest lucru a fost realizat între 1894 şi 1896. Deoarece edificiul a împrumutat elemente din arhitectura medievală religioasă, iniţial multă lume a crezut că ar fi vorba de înălţarea unei catedrale, însă construcţia a fost destinată pentru a găzdui primăria oraşului.
În zona bulevardului Carol, în prezent bulevardul Tomis, era Piaţa 23 noiembrie, un spaţiu deschis în care se circula intens. În piaţă cânta fanfara, se desfăşurau spectacole ale turcilor şi tătarilor care locuiau în zona asta, se defila de Ziua Regelui sau de Ziua Victoriei. Forfotă mare era atunci când era primită familia regală, aproape de gara oraşului, un spaţiu foarte frumos. În perioada otomană aici era locul unde se depozitau gunoaiele, pentru că oraşul se termina ceva mai jos. „În momentul în care s-a pus problema amplasării clădirii aici s-au făcut nişte sondaje şi s-a văzut că terenul nu este bun, că este format din gunoaie tasate. Acest lucru a pus nişte mari probleme de construcţie. Şi în evoluţia clădirii au fost mari probleme legate de consolidarea ei pentru că stratul pe care s-a pus nu era un strat de pământ solid", precizează directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru.
Edificiu în stilul Socolescu
Clădirea se înscrie în curentul naţional care s-a numit o lungă perioadă de timp curentul Neoromânesc. Exegeţii contemporani înclină să numească stilul naţiona