"Trebuie sa razi la Dumnezeu. Sa te bucuri de viata pe care ti-a dat-o si atunci si el iti va zambi"
- parintele romanilor din Siberia si Ucraina -
Preotul Sebastian Lican a plecat din Romania la chemarea inimii, pentru a sluji Biserica Ortodoxa si pe romanii aflati departe de tara. Dupa absolvirea Seminarului Teologic de la Suceava, in 2001, a slujit in comunitatile de romani din fostul Maramures istoric, de peste Tisa, din Ucraina. Timp de opt ani a luptat cu nepasarea si abandonarea romanilor din Transcarpatia, a luptat pentru pastrarea identitatii lor. Mai tarziu, s-a "autodeportat" pe meleagurile Orientului indepartat rusesc, tocmai in Siberia necrutatoare. Acolo, cu speranta, cu dragoste si cu entuziasm, parintele Sebastian cladeste o alta viata pentru romanii care au ajuns la mii de kilometri departare de casa. De cand locuieste in Siberia, vocatia de preot a fost dublata de cea de iconar. Prin picturile sale realizate pe sticla, parintele Sebastian ii cheama pe crestinii romani si rusi sa se bucure laolalta si sa se insenineze, alungand mahnirea si insingurarea. Cu modestie si simplitate, din banii obtinuti din vanzarea tablourilor organizeaza actiuni caritabile pentru copiii orfani, pentru cei bolnavi si neputinciosi. Dialogul cu el este o invatatura despre romanism, despre misiunea fiecaruia dintre noi, despre credinta si adevar.
"Pentru romanii din diaspora, Biserica este "acasa" lor"
- Parinte Sebastian, ce inseamna sa fii preot misionar in veacul al XXI-lea, cand totul se deruleaza sub scenariul pragmatismului si al consumismului exagerat, cand omenirea se indeparteaza de viata spirituala si de biserica?
- Fiecare preot in parohia sa este, de fapt, un misionar. Nu doar cel care este trimis in punctele cele mai fierbinti ale lumii are o misiune, misionar este si cel care slujeste in inima Bucurestiu