* Cu mici modificari aduse stilului de viata ne putem prelungi tineretea *
Radicalii liberi
Orice masina rugineste la un moment dat. Procese similare au loc si in organism. De vina sunt radicalii liberi, molecule cu structura chimica instabila, avand cel putin un electron impar. In drumul lor prin corp, ele smulg de la una din moleculele invecinate electronul care le lipseste. Astfel "talharite", moleculele pana atunci stabile devin, la randul lor, radicali liberi. Acestia iau nastere clipa de clipa si, atata vreme cat numarul lor se mentine in anumite limite, sunt chiar importanti pentru sistemul imunitar: celulele imunitare ii folosesc in lupta contra germenilor patogeni. Insa din cauza inflamatiilor, a suprasolicitarii, a ultravioletelor si a expunerii la raze Rontgen, cantitatea de radicali liberi poate creste pana la un nivel periculos. De asemenea, ei ajung in organism si venind din exterior, de pilda prin fumul de tigara, gazele de esapament, pesticide, diverse chimicale, ozon, medicamente si alcool. Surplusul de radicali de oxigen declanseaza "stresul oxidativ", care poate ataca tesuturile, favorizand aparitia unor boli grave, cum sunt cancerul, diabetul, maladia Alzheimer si ateroscleroza.
Antioxidantii sunt substantele care neutralizeaza aceste molecule hiperreactive, cedandu-le electronul lipsa, care le face asa de agresive. Printre principalii antioxidanti se numara vitaminele A, C, E, provitamina A, coenzima Q10 si unele substante vegetale, ca flavonele si fenolii.
Ce e de facut?
* Pentru a micsora cantitatea de radicali liberi pe care o introduceti in corpul dvs., evitati pe cat posibil substantele nocive din tigari, gaze de esapament ori solventi. Atat cat se poate, consumati alimente neatinse de pesticide. Daca beti alcool, este important s-o faceti cu masura. Pentru ingrijirea corporala si curatenie,