Aparitia vanzarilor portofoliilor de credite, continuarea “depozitarii” de active imobiliare in SPV-urile proprii si creditare corporate doar in cazuri exceptionale, asa ar arata pe scurt miscarile bancilor atunci cand vine vorba de imobiliare in acest an.
Jurgen de Ruijter, executive director al diviziei Remedial & Recovery a BCR, cea mai mare banca locala dupa active, a spus pentru Wall-Street.ro, ca in opinia sa cea mai mare greseala facuta de bancheri a fost ca nu au cerut destul cash de la dezvoltatori, dar si faptul ca nu a existat o viziunea de ansamblu asupra pietei si s-au finantat foarte multe proiecte upscale, in conditiile in care cea mai mare parte a cererii era intr-o cu totul alta zona.
De Ruijter a explicat in cadrul unei conferinte dedicate pietei imobiliare, organizate de Bliss Romania si The Advisers/Knight Frank, ca anul acesta ar putea incepe vanzarile de portofolii de credite. In ceea ce priveste uriasul portofoliu rezidential pe care bancile stau ca urmare a creditelor neperformante, "recuperatorul-sef" al BCR considera ca va continua tendinta de „depozitare” a activelor, nicio banca nedorind eliberarea acestora deodata in piata si astfel „sa se impuste singura in picior”.
Intrebat de Wall-Street.ro cat la suta din activele scoase la licitatii publice ajung sa fie cumparate chiar de SPV-uri ale bancilor, acesta a spus ca nu poate estima un procent, insa a mentionat ca este o tendinta naturala in conditiile in care tintele bancilor este sa isi limiteze cat mai mult pierderile si sa recupereze cat mai multi bani. Prin urmare, nu pot permite un val mare de proprietati pe piata pentru ca astfel preturile s-ar prabusi.
Despre finantarea unor dezvoltari noi, acesta spune ca va fi limitata, iar cerintele vor fi mult mai severe, de la volumul de cash al dezvoltatorului, la analizarea proiectului, dar si a companiei care inv