Nicolae Timofti, în vârstă de 63 de ani, provine dintr-o familie de deportaţi în Siberia în timpul regimului sovietic. A deţinut mai multe funcţii în sistemul judiciar din Republica Moldova , inclusiv pe cea de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, de unde a fost demis în 2001, la scurt timp după venirea Partidului Comuniştilor la putere. Timofti este căsătorit, are trei fii, dintre care unul este jurnalist. Sursa: Unimedia.md
Nicolae Timofti s-a născut la 22 decembrie 1948 în satul Ciutuleşti, raionul Floreşti (nord-estul țării), în familia unor deportaţi în timpul regimului sovietic. În anul 1972 a absolvit facultatea de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, după care a activat câţiva ani la Ministerul Justiţiei.
Din martie 2011 este preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie care are ca scop asigurarea independenţei puterii judiciare şi efectuarea controlului asupra activităţii judecătorilor. Presa de la Chişinău a scris că numele său figurează şi în câteva procese pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Un pro-european convins
Prima frază din discursul său rostit azi în Parlamentul Republicii Moldova a fost: „Nu mă pricep atât de bine la politică, n-am făcut niciodată politică și nici n-o să fac vreodată”, scrie Jurnal de Chișinău.
El a recunoscut că că cea mai mare provocare, în acest moment, este consolidarea societății, care este mult prea divizată pe criterii politice și etnice. „Cred că această idee trebuie să fie UE. Ca președinte, voi conlucra activ cu Guvernul și cu alte instituții ale statului pentru a duce la bun sfârșit acest obiectiv”, a declarat Timofti. El a subliniat că prima sa vizită externă în calitate de președinte al țării va fi la Bruxelles.
Referindu-se la Constituția Republicii Moldova, el a declarat că reforma din 2000 trebuie dusă la c