În urma campaniilor pe care faimosul bucătar Jamie Oliver le-a dus împotriva industriei fast-food, McDonald's a decis să schimbe reţeta hamburgerilor. Anterior, aceştia erau făcuţi dintr-o pastă rezultată din resturi de carne de vită, precum intestinele, pastă denumită şi "mâzgă roz".
La începutul anului, Jamie Oliver acuza lanţurile de restaurante de tip fast-food că oferă clienţilor preparate făcute din ingrediente care intrau în compoziţia mâncării pentru câini.
Hamburgerul conţinea doar 15% carne de vită
Jamie Oliver a arătat publicului, într-una din emisiunile sale, de unde provine carnea din care este făcut hamburgerul şi prin ce procese trece aceasta înainte de a ajunge în faimoasele sandvişuri. El a adus o vacă pe platoul de filmare arătându-le şi exemplificând celor prezenţi cum este obţinută carnea pentru hamburgeri, informează site-ul trippedmedia.
Potrivit bucătarului, "mâzga roz" este obţinută din intestinele animalelor, care de regulă sunt locurile cele mai infestate cu salmonela şi E.coli, bacterii care trăiesc în tractul intestinal al oamenilor şi al animalelor şi sunt responsabile de producerea a jumătate dintre bolile infecţioase digestive la om.
Resturile sunt fierte la temperaturi scăzute şi se centrifughează până ce grăsimea şi ţesuturile se separă. Grăsimea este aruncată, iar carnea rămasă este pulverizată cu hidroxid de amoniu care îi creşte pH-ul cu scopul de a distrugerea bacteriile existente. Carnea se lasă la scurs şi se toacă, apoi pasta roz obţinută se congelează sub forma unor cărămizi, ce ajung ulterior într-un procent de până la 15% în carnea tocată de vită.
Marile lanţuri de magazine de tip fast-food au anunţat că au renunţat să mai folosească "mâzga roz" pentru a obţine preparate din carne de vită.
Jaime Oliver afirma în urmă cu aproximativ o lună că "dacă vă hrăniţi copiii cu carne afect