Bermas Suceava (BRM), unul dintre cei mai mari producători de bere independenţi care au mai rămas pe piaţa locală, le propune acţionarilor un dividend brut de 0,06 lei pe acţiune din profitul net obţinut anul trecut, randamentul dividendului, raportat la ultimul preţ de pe bursă de 1 leu fiind de 6%.
Dividendul este uşor mai mic decât cel de anul trecut, care a fost de 0,065 lei. Valoarea totală a dividendelor este de 1,3 mil. lei. Compania a raportat în 2011 un profit net de 1,93 mil. lei (455.000 de euro), cu 1% mai mic decât în 2010, în timp ce afacerile au scăzut cu 4,2%, la 23 mil. lei (5,43 mil. euro).
Bermas le mai propune acţionarilor să aprobe răscumpărarea de pe bursă a unui pachet de maximum 1,725 milioane de acţiuni, reprezentând 8% din capitalul social, la un preţ maxim de 1,5 lei. La preţul actual de 1 leu, efortul financiar al companiei ar fi de circa 1,7 mil. lei. Acţiunile răscumpărate vor fi utilizate pentru implementarea unui program de fidelizare a salariaţilor care se va derula pe o perioadă de cel puţin trei ani.
Interesant este că Bermas este una dintre companiile de pe bursă controlate de salariaţi. Asociaţia Victoria Bermas deţine 30,8% din acţiuni, iar PAS Bermas deţine 20,8% din acţiuni. Principalul acţionar minoritar este fondul de investiţii STK Emergent, cu 7% din acţiuni.
Deşi este una dintre companiile mici de pe bursă, Bermas a avut o politică stabilă de dividend, fiind una dintre puţinele companii listate care au distribuit dividende în fiecare an din 2001 până în prezent. Compania a reuşit în ultimii ani să-şi stabilizeze afacerile şi profiturile, după ce a înregistrat scăderi puternice în perioada 2005-2007, când multinaţionalele din industria berii s-au extins agresiv pe piaţă.
În urma asaltului multinaţionalelor (Heineken, SAB Miller - Ursus, Starbev şi Tuborg) care şi-au promovat agr