Fondul Monetar Internațional a aprobat, joi, participarea la cel de-al doilea fond de salvare Greciei dar a avertizat că guvernul de la Atena nu își poate permite pași greșiți în efortul de a-și duce datoria la un nivel sustenabil.
Cei 24 membri ai consiliului director al FMI au aprobat acordarea împrumutului de 28 de miliarde de euro, parte a fondului de urgență pentru Grecia în valoare de 174 miliarde de euro, o valoare mai mică decât nivelul de contribuție al FMI în cadrul altor fonduri de salvare a țărilor din zona euro, anunță publicația „Financial Times”.
Află când estimează FMI că Grecia ar putea ieși din recesiune
Citește aici care este sfatul unor economiști pentru soluționarea problemelor financiare ale Greciei
„Optimism nerealist”
Aprobarea consiliului director era de așteptat după ce Christine Lagarde, directorul general al FMI, a propus acordarea acestei sume săptămâna trecută. Persoane familiare cu votul au mărturisit pentru „Financial Times” că Paulo Noguera Batista, reprezentantul Braziliei, și alte opt guverne, s-au abținut, modul tradițional de a-și manifesta opoziția în cadrul ședințelor consiliului director.
Batista a confirmat faptul că s-a abținut: „rămân foarte sceptic cu privire la programul de salvare a Greciei”, a declarat acesta pentru „Financial Times”. „În ultimii doi ani, Europa și-a menținut un nivel de optimism nerealist în ceea ce privește creșterea economică a Greciei, în timp ce aceasta a continuat să se contracteze”.
„Prea puțin, prea târziu”
Batista a declarat că restructurarea datoriei suverane deținute de creditorii privați, efectuată săptămâna trecută, a fost „prea puțin, prea târziu”, iar creditorii oficiali dețin, deja, prea multe obligațiuni grecești. Totodată, el s-a întrebat dacă Grecia are capacitatea de a ieși din cercul vicios reprezentat de o econo