"Totul trebuie dacizat in aceasta tara."
Mihai Eminescu
Daniel Roxin pare un tanar timid si retinut la prima vedere. Cand te apropii, descoperi insa tenacitatea aradeanului pus pe fapte mari, in capitala tarii. A scris deja patru carti, a infiintat un radio, Vocea Sufletului, premiat de curand ca cel mai bun radio online, si a facut patru filme documentare. Ultimul dintre ele are ca tema dacii si identitatea romanilor. Oferit pe internet, succesul acestui documentar este extraordinar. Numai in primele zile, peste 50 de mii de oameni l-au vazut, desi nu a fost promovat deloc. Am stat de vorba cu Daniel Roxin despre filmul sau si despre nevoia de intrebari proaspete in istoria noastra.
"Ipoteza istorica a romanizarii Daciei este absurda"
Catalin Manole: Filmul documentar pe care l-ai lansat de curand, "Dacii. Adevaruri tulburatoare", este o veritabila revolutie. Intr-o tara ai carei istorici sunt de-a dreptul jenati de originea daca a romanilor, pelicula realizata de tine "indrazneste" sa puna sub semnul intrebarii teoria conform careia noi suntem urmasii Romei. Care sunt principalele argumente prezentate in film si de ce crezi ca majoritatea istoricilor le ignora?
Daniel Roxin: Argumentele sunt multe si eu zic ca le-am putea incadra in doua categorii: cele care tin de o logica elementara si de concluzii de bun simt, nascute din izvoarele istorice la care avem acces, si cele care au legatura cu rezultatele unor studii recente de paleogenetica. Daca vorbim despre argumentele primei categorii, am putea incepe cu o intrebare retorica: cum e posibil ca dacii sa isi fi abandonat limba si traditiile si sa fi imbratisat limba si obiceiurile invadatorilor romani, in conditiile in care mai putin de 20 la suta din spatiul dacic fusese cucerit, iar romanii au ramas acolo doar 165 de ani? Sa ne gandim la faptul ca alte popoare au s