Stelian Fuia, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat astăzi că „pământul trebuie să rămână în mâinile românilor şi să fie lucrat de români în folosul economiei naţionale“, precizând că încă nu a stabilit modalitatea prin care va împiedica liberalizarea pieţei pieţei funciare, stabilită la 1 ianurie 2014 prin Tratatul de aderare a României la UE. Marţi, ministrul declara că „şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero“. „În niciun caz nu plecăm de la ideea că nu se poate face nimic“, a spus el astăzi.
Este a doua oară în această săptămână când ministrul vorbeşte despre achiziţiile de terenuri agricole de către străini. Marţi, în cadrul unui forum pe teme de agricultură, Fuia a declarat că „noi am acceptat această clauză în Tratatul de aderare la UE“. „Cine crede că se poate prelungi moratoriul se înşală. Şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero“, a spus ministrul.
Declaraţiile sale au fost cel puţin surprinzătoare, având în vedere că, în urmă cu mai puţin de o lună, în prima sa conferinţă de presă ca ministru al Agriculturii (22 februarie), Fuia anunţa că vrea să împiedice achiziţiile de terenuri agricole tocmai prin prelungirea moratoriului. „Intenţia mea este de a obţine o prelungire a moratoriului, prin modificarea Tratatului de aderare", declara acesta.
Ministrul Agriculturii a declarat astăzi că, împreună cu mai mulţi specialişti, caută soluţii pentru a împiedica achiziţiile masive de terenuri agricole de către străini după 1 ianurie 2014, când piaţa va deveni liberă, aceasta fiind una dintre condiţiile stipulate în Tratatul de aderare a României la UE.
Acesta a adăugat că deja colaborează şi cu Ministerul Afacerilor Europene în acest sens. În ciuda insistenţelor jurnaliştilor prezenţi la conferinţa organizată de MADR, ministrul nu a put