Mircea Petean, poet, prozator, eseist, publicist. S-a născut la 2 februarie 1952 în Jucu, jud. Cluj. Absolvent al Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca, secţia română-franceză, promoţia 1976. A predat limba şi literatura română, limba franceză şi limba "poezească" la Moisei şi Borşa, în Maramureş (1977-1989). Inspector şcolar în Maramureş, pentru scurtă vreme, imediat după Revoluţia din 1989. Redactor şi şef de secţie la Editura Dacia din Cluj-Napoca (1990-1998). Secretar general de redacţie la Editura Cartimpex din acelaşi oraş (1998), redactor la Radio Renaşterea (1999-2009) Actualmente este directorul Editurii LIMES, pe care a fondat-o la finele anului 1998. Opera sa cuprinde mai bine de 20 de tiltluri. Poeme şi proze de-ale sale au fost incluse în diverse antologii apărute în ţară şi peste hotare. A obţinut numeroase premii literare, între care Premiul U.S.R., Fliliala Cluj, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul "Lucian Blaga", Premiul "A.E. Baconski", Premiul Societăţii Române de Haiku, Premiul pentru cea mai bună carte pentru copii şi tineret etc. A primit distincţia Meritul cultural în grad de Cavaler.
- E relevant, cred, să începem acest dialog cu intrebarea: Există generaţii literare şi tu, personal, ca poet, crezi în aşa ceva?
- Există, sigur că există, dar am spus, şi repet, acesta este un concept operaţional pentru teoria, critica şi istoria literară, iar nu pentru scriitor. E un mod, să recunoaştem, comod, de a face ordine în jungla literaturii. De fapt, ca să fiu drept, cred în conceptul de generaţie de creaţie, care este mult mai precis şi mai cuprinzător, centrat pe dominante estetice, iar nu circumstanţiale.
- Dacă există generaţii literare, te simţi ca făcând parte din generaţia '80, ramura clujeană, echinoxistă?
- Fără îndoială că, respirând acelaşi aer, trăind în acelaşi con