Românii nu vor vizita spaţiul cosmic în următorii 20 de ani, consideră Dumitru Prunariu. Cu ocazia recentei aderări la Agenţia Spaţială Europeană, Ambasada României din Paris i-a invitat la o recepţie pe toţi reprezentaţii celor 19 state membre.
Directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene, Jean-Jacques Dordain, s-a arătat încântat de progresele aduse de colaborarea începută acum 20 de ani cu România. El a precizat că primele activităţi ştiinţifice şi contribuţii financiare aduse la Agenţia Spaţială Europeană au fost începute însă abia în 2002, dar acestea şi-au arătat roadele pe 13 februarie îm acest an, când a fost lansat primul nanosatelit românesc, Goliat. „Am fost cu toţii foarte încântaţi ca la bordul rachetei Vega să se afle şi acesta” a ţinut să adauge Jean-Jacques Dordain într-un interviu pentru Radio România Actualităţi.
Primul şi singurul român care a zburat în spaţiu, Dumitru Prunariu, a fost şi el prezent la eveniment. Previziunile acestuia pentru viitor nu sunt însă cele mai îmbucurătoare. Prunariu a anunţat ca abia peste încă 20 de ani există o posibilitate ca un alt român să îi calce pe urme, întrucât „Europa nu are mijloace proprii de lansare a oamenilor în spaţiul cosmic”, anual doar 3 sau 4 astronauţi europeni fiind selecţionaţi pentru misiuni spaţiale.
Aderarea României la Agenţia Spaţială Europenă a fost un pas politic important şi deşi cel mai probabil spaţiul cosmic nu va fi vizitat de vreun alt român pentru cel puţin 20 de ani de acum încolo, importanţa ştiinţifică a acestei aderări nu trebuie trecută pe plan secund, fapt demonstrat şi de lansarea nanosatelitului Goliat în spaţiu anul acesta.
Românii nu vor vizita spaţiul cosmic în următorii 20 de ani, consideră Dumitru Prunariu. Cu ocazia recentei aderări la Agenţia Spaţială Europeană, Ambasada României din Paris i-a invitat la o recepţie pe toţi reprezentaţ