Parlamentul Republicii Moldova s-a intrunit vineri, la Chisinau, in sedinta speciala la care urmeaza sa fie ales presedintele tarii. La sedinta participa 65 de deputati, din totalul de 101. Desi opozitia comunista anuntase anterior ca nu va participa la sedinta, trei deputati din aceasta fractiune au declarat vineri dimineata ca sunt delegati sa asiste, pentru a nu admite incalcari ale procesului de vot, anunta Agerpres.
La scrutinul de vineri, participa un singur candidat, propus de Alianta pentru Integrare Europeana - judecatorul Nicolae Timofti, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta reprezinta o solutie de consens a celor trei partide din Alianta, dupa ce mai multe tentative de a-l alege pe liderul Partidului Democrat, actualul presedinte al parlamentului si sef interimar al statului, Marian Lupu, au esuat. Decizia de a propune un candidat apolitic a fost luata si dupa ce Alianta anuntase organizarea unui referendum constitutional pentru simplificarea procedurii de alegere a presedintelui, dar a renuntat la scurt timp dupa ce initiativa a fost criticata de opozitie si reprezentanti ai societatii civile, existand pericolul ca referendumul sa esueze, asa cum s-a mai intamplat o data, in septembrie 2010.
Pentru alegerea presedintelui sunt necesare 61 de voturi ale deputatilor, in timp ce Alianta detine doar 58 de mandate. Astfel, soarta alegerilor depinde de cei patru deputati neafiliati, dupa ce opozitia comunista a anuntat ca nu va participa la scrutin.
In timp ce premierul Vlad Filat si presedintele interimar Marian Lupu s-au declarat optimisti in privinta succesului scrutinului de vineri, analistii de la Chisinau au pareri impartite in aceasta privinta. In acelasi timp, o mare parte a acestora considera ca si in cazul in care presedintele va fi ales, criza politica din Alianta va continua. Parlamentul Republic