După creşe, grădiniţe şi şcoli private, investitorii îşi îndreaptă atenţia şi spre centrele de îngrijire pentru bătrâni. O astfel de afacere a pornit orădeanul Mihai Rotar, care a ridicat la marginea comunei Şoimi primul centru rezidenţial de lux pentru vârstnici din Bihor.
Departe de gălăgia oraşului, scufundată în verdeaţa liniştitoare a dealurilor ce tivesc poalele Munţilor Codru Moma, "Casa mea Eden" se vrea un adevărat cămin al bunicilor: cald, luminos şi primitor.
Idee de peste Ocean
Ideea unui centru pentru bătrâni i-a venit lui Mihai Rotar în America, unde a locuit mai bine de 14 ani. "Acolo sunt multe asemenea cămine, doar aici e o breşă de piaţă neacoperită. Toată lumea deschide baruri, restaurante, pensiuni... Adevărul e şi că un astfel de centru e o responsabilitate foarte mare, dar dacă îţi face plăcere să lucrezi cu oameni, merită încercat", spune el.
În America a deschis şi primul cămin rezidenţial, însă doar pentru un an, căci nu s-a putut ocupa de el. "Eu eram şofer de TIR. Aveam maşinile mele, făceam transporturi, lucram zi şi noapte, iar soţia nu biruia singură. După ce am pus căminul pe picioare, l-am vândut".
În 2009, a renunţat şi la afacerea din transporturi şi s-a întors în România, adus de dorul de ţară şi de mama sa, rămasă singură la bătrâneţe. "Mi-au murit doi unchi, unul după altul, a murit tata, iar mama a rămas singură. Am hotărât să ne întoarcem de tot în ţară. Avem două fetiţe, ambele au cetăţenie americană, dacă ele vor vrea vor putea pleca înapoi".
Odată întors acasă, a decis să pună din nou pe picioare un cămin de bătrâni. Aşa a apărut Asociaţia pentru îngrijirea persoanelor vârstnice "Casa mea Eden" şi centrul rezidenţial din Şoimi, administrate de el. "N-a fost uşor. În America am obţinut toate autorizaţiile într-o săptămână. Aici a durat mai bine de un an doar obţinerea actelor", povesteşte