Deși în prima jumătate a anului economia zonei euro va fi afectată de factori negativi, aceasta se va redresa în ultimele două trimestre din 2012, anunță Banca Centrală Europeană.
În condițiile în care criza nu se va intensifica din nou, creșterea economică va continua, în ritm susținut, și anul viitor. „La nivel global estimăm ca redresarea economică să se producă lent”, se arată în buletinul lunar al BCE citat de publicația financiară „Wall Street Journal”.
Procesul de redresare va fi rezultatul unei creșteri globale a cererii la nivelul gospodăriilor dar și a unei creșteri a cererii externe pentru bunurile și serviciile zonei euro, creștere care va încuraja comerțul și care va fi susținută și de un euro mai slab, consideră BCE. Totodată, banca a prognozat că nivelul cererii domestice va fi susținut și de o așteptată reducere a costurilor energetice și ale produselor alimentare, precum și de un nivel scăzut al dobânzilor.
Riscurile persistă
Însă chiar și această prognoză optimistă nu este lipsită de riscuri, consideră Yves Mersch, membru al consiliului de guvernanță a BCE, în cadrul introducerii buletinului Băncii Centrale a Luxemburgului, buletin emis, la rândul său, joi.
„O nouă intensificare a crizei datoriilor suverane sau o creștere adițională a prețurilor materiilor prime ar putea afecta negativ această prognoză”, a declarat Mersch, care este, totodată, guvernatorul Băncii Centrale a Luxembourgului.
Inflația
Prognoza ratei inflației pe termen scurt va continua să depindă, în mare măsură, de prețul țițeiului, în contextul embargoului asupra importurilor de țiței din Iran, iar rata anuală de creștere a prețului alimentelor va atinge cota maximă în prima jumătate a acestui an, se arată în comunicatul BCE.
Excluzând prețurile volatile energetice și ale alimentelor, inflația ar trebui să rămână stabilă pâ