Chiriţoiu (Consiliul Concurenţei): Legea nu numai că nu a avut efecte pozitive, ci a avut efecte negative. Aşa se întâmplă când suprareglementezi o piaţă
Deşi ni se promiteau ieftiniri de 30%, reducerea importurilor şi sprijinirea producătorilor români, aplicarea legii nu a avut niciunul dintre aceste rezultate
Legea privind comercializarea produselor agroalimentare nu a avut până în prezent efecte pozitive, ci mai degrabă negative, şi ar trebui modificată, acesta este consensul la peste doi ani de la intrarea ei în vigoare. Cu toate că se presupunea că această lege va aduce ieftiniri de până la 30%, va determina reducerea importurilor cu 20-30% şi va sprijini producătorii locali, Codul de Bune Practici nu a avut niciunul dintre aceste rezultate.
Ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, prezent la un seminar despre IMM, a declarat că legislaţia ar trebui îmbunătăţită. "Recunosc că am fost sceptic cu privire la efectele introducerii legii privind codul de bune practici cu produse agroalimentare. Şi din ce aud în piaţă, aceasta nu numai că nu a avut efecte pozitive, ci a avut efecte negative. Aşa se întâmplă când suprareglementezi o piaţă. Trebuie studiat în viitorul apropiat ce s-a întâmplat, ce efecte a avut legea respectivă şi unde putem să îmbunătăţim funcţionarea ei. Suntem în discuţii cu o serie de retaileri mari pentru a vedea cum putem facilita apariţia unor furnizori pentru ei. Discuţia se referă la eficienţă şi la consumator", a spus Chiriţoiu, citat de Mediafax.
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a explicat pentru Curierul Naţional că această lege nu a avut niciun efect, iar modul în care a fost aplicată nu a adus niciun beneficiu. "Legea comercializării produselor alimentare este inoperabilă. Ea a fost aplicată după ureche. Există probleme în ceea ce priveşte aplicarea şi interpretarea ei", a afirmat