Multa lume iubeste gustul cepei, dar putini sunt aceia care se incumeta sa o consume in orice situatie si chiar mai putini cei care ii cunosc beneficiile asupra sanatatii. Este plina de minerale, nutrienti, vitamine si compusi antiinflamatori unici.
Cum este absolut necesar sa cunosti cat mai multe detalii despre acest aliment-minune, mai ales in aceasta perioada in care racelile dau tarcoale, iata, in primul rand, de ce este buna ceapa, conform Care2:
1. Beneficii asupra sanatatii
- ceapa este buna pentru tratarea tusei, a congestiei sau a astmului si a infectiilor respiratorii. In plus, ajuta si la alungarea insectelor si la combaterea infectiilor. Zaharul si sucul de ceapa formeaza un sirop extrem de bun pentru copii bolnavi si cat se poate de natural si fara efecte adverse.
- ceapa contine multi compusi naturali, printre care organosulfurul, care ajuta la scaderea colesterolului si a presiunii sanguine. In plus, si nivelul lipidelor scade.
- cepele sunt bogate in flavonoide, substante care protejeaza de bolile cardovasculare.
- este un agent natural care impiedica inchegarea peste masura a sangelui, astfel incat sa nu se blocheze vase importante.
- protejeaza de cancerul la stomac, dupa cum arata studiile.
- in zonele din India in care oamenii nu mananca deloc ceapa si usturoi, acestia au nivelul colesterolului marit, la fel precum presiunea sanguina.
2. In afara de aspectele legate de sanatate, in jurul cepei se invart si niste informatii inedite, cum ar fi:
- egiptenii antici venerau ceapa, crezand ca forma si inelele sale simbolizeaza eternitatea;
- mancand patrunjel vei scapa de gustul neplacut din gura, de dupa ceapa;
- atletii din Grecia Antica mancau cantitati mari de ceapa inainte de competitie, pentru ca se credea