David Grossman, născut în 1954, este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru acceptarea Palestinei ca stat. A studiat filosofie şi teatru la Universitatea Ebraică de la Ierusalim, iar după ce s-a eliberat din armată a lucrat la postul de radio Vocea Israelului. Dintre romanele sale, distinse cu numeroase premii şi traduse în peste treizeci de limbi, fac parte Copii în zigzag (1994), Cineva cu care să fugi de acasă (2000) sau Pînă la capătul pămîntului, cel mai recent roman al său, din 2008.
Pînă la capătul pămîntului este unul dintre cele mai apreciate romane-manifest contemporane împotriva războiului. Ora îşi vede viaţa răvăşită cînd Ofer, fiul ei, în loc să se întoarcă acasă la sfîrşitul serviciului militar, se oferă voluntar într-o misiune periculoasă. Determinată să nu aştepte ca eventualele veşti teribile să ajungă la ea, decide să pornească într-o călătorie, însoţită de un fost iubit şi bun prieten, Avram – un om cu o personalitate artistică pronunţată, care duce din păcate o viaţă retrasă, marcată de amintirile atrocităţilor pe care le-a trăit ca prizonier în războiul de Yom Kippur. Ora îi povesteşte despre viaţa ei şi a lui Ofer şi, cu cît tensiunea creşte, parcă nu se poate opri din povestit, ca şi cînd pomenirea continuă a fiului ei l-ar păzi cumva de pericole. Cei doi călători se plimbă înainte şi înapoi printre amintiri, trecînd de la greutăţile şi frumuseţea vieţii în familie la ororile războiului. (Prezentarea editurii)
„Am început să scriu această carte în mai 2003, cu o jumătate de an înainte ca fiul meu cel mare, Yonatan, să-şi încheie stagiul militar obligatoriu şi cu un an şi jumătate înainte de înrolarea fratelui său mai mic,
Uri. Amîndoi au făcut parte din trupele de tanchişti. Uri cunoştea îndeaproape subiectul şi personajele c