917 zile au trecut pana cand Republica Moldova sa aiba un nou presedinte, ales de catre Parlament. Nicolae Timofti a primit 62 de voturi, cu unul mai mult decat necesar, de la toti deputatii prezenti, inclusiv de la neafiliati, care au fost convinsi, dupa intalniri repetate cu liderii AIE sa il sustina. Personaj controversat - dar cine nu este controversat in R. Moldova, am auzit adesea - noul presedinte de la Chisinau a pledat mereu pentru limba si identitatea romaneasca. Pe langa atragerea de antipatii, atitudinea sa pare o premisa buna pentru dinamica relatiilor bilaterale.
Am incercat, din momentul in care judecatorul Nicolae Timofti a devenit oficial candidatul Aliantei pentru Integrarea Europeana de la Chisinau pentru presedintia tarii, sa aflu mai bine cine este de fapt acesta, care este atitudinea sa fata de Romania si modul in care vede relatiile bilaterale. Este adevarat, presedintele propus de AIE si votat de ea a convenit sa ii adopte politica, sa ii sustina programul de guvernare - si atunci pozitionarea fata de Romania si fata de relatiile bilaterale pot fi usor cunoscute, insa cum AIE este atat de eterogena, cu opinii diferite pe aceasta tema, mi s-a parut important sa aflu atitudinea personala a presedintelui moldovean.
Presa de la Chisinau a conturat imaginea unui om controversat: incriminat ca reprezentant, pana la urma, al vechiului sistem, sau cel putin al unui sistem de justitie care trebuia reformat, dar si om providential in acest moment, singurul care a intrunit acceptul tuturor celor trei lideri ai AIE.
Daca ne referim la controverse, judecatorul Timofti ar fi pe lista celor responsabili de pierderea la CEDO a unei cauze de catre statul moldovean. Cotidianul Flux a fost condamnat de justitia din R. Moldova pentru ca a publicat citate dintr-o scrisoare deschisa adresata Consiliului Europei si OSCE, in care un p