Femeile care folosesc timp îndelungat telefonul mobil în perioada sarcinii își expun copiii riscului de a dezvolta ulterior tulburări comportamentale, atrag atenția cercetătorii.
Oamenii de știință din cadrul Universității Yale avertizează că copiii expuși radiațiilor in utero riscă să devină hiperactivi și anxioși odată ajunși la vârstă școlară.
Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au făcut studii în care au folosit animale de laborator. Ținând cont de acest fapt, cercetătorii de la Universitatea din Londra au declarat că este imposibilă o comparaţie între rozătoare şi om, deoarece șoarecii au o perioadă de gestație de numai 20 de zile, ceea ce înseamnă că creierul lor este insuficient dezvoltat, comparativ cu cel al copiilor.
Concluzii controversate
Un studiu anterior efectuat de cercetătorii din cadrul Universității din California, care a inclus 29.000 de subiecți, a demonstrat că, în cazul copiilor expuși la radiațiile emanate de telefoanele mobile încă din perioada intrauterină, riscul de a dezvolta tulburări comportamentale crește cu 30 la sută când micuții împlinesc şapte ani. Și în acest caz, unii specialiști sunt sceptici și pun acest efect pe seama faptului că, de fapt, vorbitul îndelung al mamei la telefon îi privează pe copii de atenția acesteia.
Citește și,,,,
Află ce se întâmplă când vorbeşti la mobil pe stradă!
Telefoanele mobile ne fac mai nepăsători?