Hidroelectrica a început, vineri, o nouă serie de discuţii pentru renegocierea contractelor bilaterale de furnizare a energiei electrice, cu intenţia de a finaliza aceste proces până la sfârşitul lunii martie, conform ministrului economiei, Lucian Bode.
Potrivit acestuia, Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica a decis, vineri, comisia de renegociere a contractelor bilaterale.
"Vorbim de zece contracte bilaterale. Astăzi are loc prima întâlnire cu primul partener din aceste contracte şi am convingerea că într-un termen relativ scurt, sper până la sfârşitul acestei luni, să avem rezultatul negocierilor", a spus Bode.
Hidroelectrica a iniţiat, la 1 decembrie, negocieri cu toţi beneficiarii de acorduri directe de achiziţie a electricităţii în vederea majorării preţurilor de vânzare, a reducerii cantităţilor de electricitate şi a duratei contractelor.
Acordurile au fost semnate între 2001 şi 2003, iar contractele expiră în 2014, 2015 sau 2018.
Negocierile vizează creşterea preţurilor la care vinde Hidroelectrica, reducerea cantităţilor şi a duratei contractelor.
Renegocierea acestor contracte şi anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate, au fost cerute autorităţilor române de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI). Totuşi, autorităţile nu au respectat termenul iniţial - 15 februarie.
Benecifiarii contractelor directe erau în 2010 producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.
Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.