Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, spune într-un interviu la RFI că alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova urmează să deblocheze unele acorduri şi tratate din relaţia cu România. Cât despre protestele de stradă anunţate de comuniştii moldoveni, Diaconescu nu crede că "situaţia Republicii Moldova permite o debalansare a jocului politic prin intervenţia străzii".
Cristian Diaconescu: Salut acest vot! Chiar este un moment extrem de prielnic, deoarece această criză instituţională din Republica Moldova genera dificultăţi în ceea ce priveşte coerenţa mesajului şi a atitudinii coaliţiei pro-europene, aflate la guvernare. Odată depăşit acest moment, în mod categoric, proiectul politic al Republicii Moldova de apropiere de UE va dobândi noi valenţe.
Rep.: Putem spune acum că Puterea de la Chişinău nu mai are nici o scuză pentru a nu realiza reformele?
C.D.: Da, categoric! Şi angajamentele pe care Republica Moldova şi le va asuma în perioada următoare vor trebui să reflecte stabilitatea politică la care au ajuns. Sunt o serie de aspecte în relaţiile politice bilaterale sau multilaterale, pe care o configuraţie politică stabilă le poate realiza, cum absenţa acesteia poate genera incertitudini, mai ales din punctul de vedere al partenerilor, care doresc să-şi asume responsabilităţi bilaterale cu Moldova, pe termen mediu şi lung.
Rep.: Cum va evolua relaţia României cu Republica Moldova, după ce a fost ales un preşedinte peste Prut?
C.D.: Deschiderea noastră partenerială în relaţia cu Republica Moldova va fi în mod evident complementată prin dimensiunea prezidenţială a relaţiei. În mod clar, aspectele de politică generală fundamentală în relaţia cu Republica Moldova vor putea fi concretizate în această perioadă, existând titularul constituţional, preşedintele ţării. (…) Oricum,