Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare în anul 2011 a fost de 376 mil. euro, în scădere cu 48,5% faţă de nivelul înregistrat în anul 2010.
Reducerea la jumătate a deficitului comercial a fost posibilă datorită creşterii susţinute a exporturilor de produse agroalimentare, într-un ritm de peste două ori mai înalt decât cel al creşterii importurilor. România a exportat în 2011 produse agroalimentare în valoare totală de 3.912,2 mil. euro, cu 851,8 mil. euro mai mult comparativ cu anul precedent, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Porumbul a deţinut cea mai mare pondere în totalul exporturilor de produse agroalimentare, de 14,8% (ca şi în anul 2010, când a avut o pondere de 12.7%), fiind urmat de seminţele de floarea-soarelui, cu o pondere de 13.0% şi produsele din tutun, cu o pondere de 11,6%.
Încasările însumate rezultate din exportul celor trei produse aflate în top au atins nivelul de 1.538,9 mil. euro. În timp ce volumul exporturilor de seminţe de floarea soarelui a fost de peste două ori mai mare în 2011 fată de 2010, cantitatea de grâu exportată în 2011 s-a redus cu 36,7% comparativ cu anul precedent. Importurile de produse agroalimentare în anul 2011 faţă de 2010 au crescut cu 13,1%, până la nivelul de 4.288,2 mil. euro, principalele produse importate fiind zahărul, carnea de porc şi preparatele alimentare. Importurile din ţări din afara Uniunii au crescut într-un ritm de peste două ori mai rapid decât volumul achiziţiilor intracomunitare, ponderea principală revenind zahărului, şroturilor de soia şi tutunului brut.
Cu toate acestea, datorită menţinerii caracteristicii de creştere în ritm mai înalt a exporturilor decât a importurilor, balanţa comercială cu produse agroalimentare în spaţiul extracomunitar în anul 2011 a înregistrat un excedent de 191,7 mil. euro, mai mare cu 87,0% faţă de soldul excedentar