Reputaţia Goldman Sachs, una dintre cele mai influente şi totodată blamate bănci americane, a suferit o nouă lovitură după ce unul dintre directori a demisionat acuzându-şi fostul angajator ca fiind "falimentar din punct de vedere moral" şi o companie care-şi consideră clienţii ca fiind simpli "papiţoi". Acuzaţiile au avut un impact imediat asupra băncii, Goldman Sachs pierzând 2,2 miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă în doar o singură zi.
Directorul în cauză, Greg Smith, creionează imaginea unei bănci care manipulează, ridiculizează şi-şi jecmăneşte clienţii, scrie publicaţia britanică The Telegraph. El susţine că "identitatea şi cultura" băncii au devenit "mai toxice şi mai distructive" ca niciodată. Directorii Goldman Sachs ar trece clienţii, pe care-i consideră a fi doar "papiţoi", în plan secund.
"Mi se face rău când văd cum oameni fără suflet discută despre cum să ia şi pielea de pe clienţi. În ultimiele 12 luni am văzut cel puţin cinci directori executivi referindu-se la proprii clienţi cu termenul de «papiţoi», uneori în email-urile interne", scrie Smith în scrisoarea de demisie, publicată în The New York Times.
După apariţia scrisorii, acţiunile Goldman au scăzut cu 3,4%, miercuri, la bursa din New York.
Greg Smith nu este prima persoană care spune despre Goldman Sachs că este obsedată de profit. Trebuie luat în considerare însă că în cei 12 ani în care a fost angajat al băncii pe care "toată lumea iubeşte
s-o urască", directorul a primit milioane de dolari în bonusuri. Aventura lui cu "marea caracatiţă vampir care şi-a înfăşurat tentaculele în jurul lumii" - aşa cum este descrisă de revista Rolling Stone - l-a adus în poziţia de invidiat de a fi suficient de bogat pentru a nu-i păsa de efectele afirmaţiilor sale, notează The Telegraph.
Încăierarea lui Smith cu Goldman Sachs amplifică însă cea mai mare problemă a