Cu sau fara all-inclusive? Aceasta pare sa fie marea dilema a industriei turismului in aceste zile, avand in vedere ca o declaratie recenta a ministrului Turismului a declansat un lant de reactii in randul patronatelor. In timp ce oficialul sustine implementarea regimului, vocile din industrie nu se pun inca de acord daca "all inclusive-ul" este profitabil sau nu.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu, a spus saptamana trecuta, la Targul de Turism de la Berlin, ca hotelierii de pe litoral nu vor sa introduca sistemul all inclusive, intrucat acestia castiga mai mult din mancarea vanduta separat.
Ca reactie la afirmatiile oficialului, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Mohammad Murad a spus ca regimul "all inclusive" este pe punctul de a fi desfiintat la nivelul UE intrucat incurajeaza obezitatea, consumul de alcool si risipa.
De asemenea, Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) a spus ca unitatile de cazare de pe litoralul romanesc nu au structura necesara pentru a sustine doua-trei restaurante proprii care sa sustina diversitatea.
"Nu poti sa spui ca hotelierii romani nu vor all inclusive. Ganditi-va ca in loc sa vanda cu 3 lei cazare cu mic dejun, ar dori sa vanda cu 10 lei. Ar incasa efectiv 10 lei daca ar mai vinde doua mese, de exemplu", a spus Corina Martin.
"Trebuie sa vindem in hoteluri ceea ce vrea turistul roman, care nu vrea sa fie legat de hotel. Din pacate, structura hotelurilor noastre de pe litoral nu permite ca acelasi hotel sa aiba 3-4 restaurante. Nu poti sa il obligi pe turistul roman sa manance de dimineata pana seara la acelasi restaurant. El vrea si la pizzarie si la taverna si la pescarie si la un beach-bar", a spus sefa ANAT.
Subiectul "all inclusive" a continuat insa sa suscite rea