Viceprimarul Oradiei Biro Rozalia şi şefa Administraţiei Social Comunitare Oradea, Zita Koncsek, au prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, situaţia creşelor din municipiu. Această prezentare a fost ocazionată de faptul că, recent, s-au deschis două noi creşe în Oradea, iar la o alta s-a mai înfiinţat o grupă.
Astfel, la Creşa nr. 8 "Căsuţa Piticilor", de pe strada Mihai Viteazul nr. 6, s-au terminat lucrările de extindere, centrul având acum încă 20 de locuri disponibile.
Creşele nou-înfiinţate sunt cea cu nr. 12 de pe strada Poieniţei (unde a fost sediul Direcţiei de Sport) şi Creşa nr. 11 "Sfântul Iosif", de pe strada Traian Lalescu, amenajată într-o clădire primită gratuit de Primărie de la Parohia Romano-Catolică "Sfântul Iosif".
La creşa nr. 11 sunt îngrijiţi 30 de copiii, iar la cea de pe strada Poeniţei 40 de copii. Ambele sunt amenajate modern, cu săli de joacă, dormitoare, săli de mese, toalete, toate pe măsura picilor. Evident, n-au fost uitate jucăriile şi alte obiecte necesare în derularea părţii educative din creşe.
"Analizând cererile depuse şi în aşteptare, am văzut că în cartierele Rogerius şi Nufărul sunt cele mai multe cereri. Asta înseamnă că, dacă ne vom gândi să facem noi creşe, în aceste două cartiere ar trebui să le înfiinţăm", a declarat viceprimarul Biro Rozalia.
În total, cele 12 creşe din Oradea au o capacitate totală de 427 de copii. Numărul total al copiilor înscrişi este de 543, diferenţa fiind explicată prin faptul că nu toţi copiii merg în fiecare zi la creşă, deci niciodată nu se întâmplă să se atingă capacitatea maximă a creşei. Totodată, ASCO mai are 623 de cereri în aşteptare, adică depuse de părinţi pentru anii următori, ca să fie siguri că micuţii lor vor avea unde fi îngrijiţi.
Viceprimarul Biro Rozalia a mai spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că municipalitatea va lansa, din aprilie, u