Toate instanţele pe rolul cărora se află astfel de procese vor obliga statul să reglementeze legal rezilierea contractelor de împrumut pentru consum
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis ieri că un stat poate emite legi care să prevadă nulitatea unui contract încheiat între un consumator şi un comerciant care cuprinde o clauză abuzivă dacă astfel se asigură o mai bună protecţie a consumatorului.
Tribunalul Departamental Prešov, Slovacia, pe rolul căruia se află un proces intentat de două persoane fizice unei instituţii nebancare care oferă credite de consum, a întrebat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene dacă poate constata nulitatea unui contract de credit de consum care cuprinde clauze abuzive atunci când o astfel de soluţie ar fi mai avantajoasă pentru consumator.
În fapt, doamna Pereničová şi domnul Perenič au obţinut un credit de 150.000 SKK (4.979 de euro) de la SOS, instituţie nebancară care oferă credite de consum în temeiul unor contracte standardizate. Dobânda anuală efectivă (DAE) a creditului - şi anume suma cheltuielilor legate de acesta aflate în sarcina consumatorului - a fost stabilită în contractul respectiv la 48,63%, în condiţiile în care, potrivit calculului efectuat de instanţa slovacă de trimitere, aceasta se ridica de fapt la 58,76%.
Doamna Pereničová şi domnul Perenič au introdus o acţiune la Okresný súd Prešov (Tribunalul Departamental Prešov, Slovacia) pentru a se constata că contractul lor de credit conţine mai multe clauze abuzive, cum ar fi indicarea inexactă a DAE, şi solicită de asemenea acestei instanţe să constate nulitatea întregului contract.
În adresa înaintată Curţii de instanţa naţională, aceasta preciza că, în cazul declarării nulităţii, consumatorii vizaţi ar fi obligaţi să plătească doar dobânzile de întârziere, la un nivel de 9%, şi nu toate cheltuielile aferente creditului acor