Republica Moldova are, incepand de vineri dimineata, un presedinte, dupa trei ani de criza.
Judecatorul Nicolae Timofti, reprezentantul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), singurul candidat in cursa pentru presedintia Republicii Moldova, a reusit sa stranga peste cele 61 de voturi necesare pentru a ocupa cea mai inalta functie in stat, informeaza Unimedia. Din cele 62 de voturi exprimate, el a fost ales cu 62.
Scrutinul urmeaza sa fie validat de Curtea Constitutionala, pentru ca procesul sa ia sfarsit.
Nicolae Timofti a sustinut, vineri, prima cuvantare dupa alegerea sa in functia de presedinte al Republicii Moldova.
"O sa aparam cooperarea intre puterile din stat, conform Constitutiei", au fost cuvintele noului presedinte moldovean.
Republica Moldova nu a avut presedinte mai mult de 900 de zile, dupa ce, pe 11 septembrie 2009, presedintele Vladimir Voronin si-a anuntat demisia. Interimatul a fost asigurat de Marian Lupu, din 30 decembrie 2010.
Votul de vineri dimineata a fost incarcat de emotii. Dupa ce grupul lui Ion Dodon, rupt din PCRM, si-a anuntat decizia de a-l sustine pe Timofti, deputatii din AIE si cei patru parlamentari neafiliati au votat. In total, la scrutin au participat 62 de deputati. Totusi, urna cu buletinele de vot nu a fost luata de pe masa cateva minute. Pentru procesul de vot s-au pregatit 111 buletine, asa ca s-a oferit timp deputatilor comunisti, in cazul in care s-ar fi razgandit si doreau sa participe la vot.
Potrivit presei moldovene, deputatii s-au inteles sa lase "amprenta" fractiunii pe buletinele de vot, impaturind buletinele impaturite in mod diferit, in functie de fractiune. De exemplu deputatii PL au impaturit votul in forma de triunghi, pentru a identifica mai bine eventualul "tradator".
Vineri dimineata, Timofti si-a rostit discu