Trei dintre funcţionarii DGFP Alba arestaţi preventiv în Dosarul “Pomponio” s-au adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a obţine eliberarea din arest sub control judiciar. Este vorba despre Ioan Dobra, Ioan Mihail Sârbu şi Ioan Ispas, care au formulat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, de menţinere a acestora după gratii. Instanţa supremă le-a respins, vineri, solicitările.
Angajaţii DGFP Alba trimişi în judecată pentru sprijinirea unui grup infracţional constituit la firma “Pomponio” se află în arest din 2011 şi, deocamdată, vor mai rămâne privaţi de libertate şi în continuare. În arest se află şi Dorin Conţan, un alt funcţionar al Finanţelor Publice Alba care are calitatea de inculpat în dosar.
Aceştia sunt acuzaţi de aderarea sau sprijinirea unui grup infracţional nestructurat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni grave de evaziune fiscală, în legătură cu activitatea societăţii “Pomponio”. În sarcina acestora mai sunt formulate acuzaţii de conflict de interese, fals în declaraţii şi complicitate la evaziune fiscală.
La termenul de judecată din 26 ianuarie, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererile inculpaţilor de înlocuire a măsurii arestării preventive, dar bucuria acestora nu a durat mult. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2 februarie, a fost admis recursul formulat de procurori, iar inculpaţii au rămas după gratii.
Reamintim că procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a cetăţeanului italian Luca Anversa, patronul firmei “Pomponio”, pentru constituirea unui grup infracţional, evaziune fiscală şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe. Alături de acesta mai sunt judecaţi, pentru comiterea aceloraşi infracţiuni, Cosmin Limbean – administrator “Pomponio”, Elena Avram, Ramona Maria Achimaş (Jitean), Ana Maria Goia, Marinela Elena Crişan, Iulian Octavian Pop, Daniel Bădesc