Din 600 de copii născuţi bolnavi în România, sunt operaţi între 150-170, iar ei pot duce o viaţă aproape normală. „O operaţie de spină bifidă sau de hidrocefalie costă în străinătate 30.000 de euro. Valva care se implantează costă între 400 şi 2.000 de euro”, spune Adriana Tontsch, preşedinta Asociaţiei Române Spina Bifidă şi Hidrocefalie. Prima dată când s-a confruntat cu un caz de hidrocefalie a fost în 2004: „O maică româncă pe care am cunoscut-o la Nürnberg, la biserica ortodoxă, mi-a spus că nepoata ei, care avea 10 luni şi un diametru al capului de 72 de centimetri, urma să moară pentru că operaţia programată la Viena costa 12.000 euro, iar părinţii nu aveau aceşti bani. În urma unor articole scrise de ziarul de la mine din sat şi de către cel din Nürnberg, banii s-au strâns în patru zile”, îşi aminteşte doamna Tontsch.
În 2005, ea a fondat Asociaţia, cu scopul de a oferi informaţii părinţilor ai căror copii sufereau de spină bifidă sau de hidrocefalie, dar şi valve necesare pentru operaţii. Acum, din Asociaţie fac parte şi 40 de neurochirurgi din Alba Iulia, Cluj, Târgu Mureş, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Bucureşti. Raluca Liculescu, care a suferit o operaţie de spină bifidă, a făcut facultatea de economia turismului, are 27 de ani şi este voluntar pentru Asociaţie. „Discutăm cu părinţii acestor copii şi le dăm speranţă. Le putem spune ce medici neurochirurgi se află în apropiere”, spune Raluca.
Asociaţia poate fi contactată la adresa fundatiaarsbh@gmail.com. Numărul de telefon al Ralucăi Liculescu este: 0726.364.283.
Din 600 de copii născuţi bolnavi în România, sunt operaţi între 150-170, iar ei pot duce o viaţă aproape normală. „O operaţie de spină bifidă sau de hidrocefalie costă în străinătate 30.000 de euro. Valva care se implantează costă între 400 şi 2.000 de euro”, spune Adriana Tontsch, preşedinta Asociaţiei Române Spina Bifi