Referinţa anunţată de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 1,11 bani, la 4,3783 lei/euro, şi a atins un nou maxim istoric, iar potrivit dealerilor banca centrală a continuat să intervină indirect, în prima parte a zilei, pentru a tempera deprecierea leului, şi a readus cotaţiile sub 4,38 lei/euro, scrie Mediafax.
"Leul s-a aliniat cu monedele din regiune. Cursul ne arată că sunt tranzacţii puternice, nu speculative", a precizat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Vasilescu a mai arătat că deprecierea monedei naţionale s-a produs în urma unor tranzacţii efectuate de băncile din străinătate.
Precedentul record pe cursul oficial de schimb a fost atins la 30 iunie 2010, când euro a fost la 4,3688 lei.
Rata de schimb publicată joi de BNR, de 4,3672 lei/euro, a reprezentat maximul ultimelor 21 de luni şi a fost foarte apropiată de nivelul din iunie 2010.
Leul s-a depreciat vineri şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă urcând cu 0,66 bani, la 3,3544 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni. O rată mai mare a fost publicată la 20 ianuarie, când dolarul era la 3,3663 lei. Banca centrală a afişat joi o paritate de 3,3478 lei/dolar.
Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, iar rata oficială a avansat cu 1,95 bani, la 3,6258 lei/franc elveţian. Un nivel mai ridicat a fost înregistrat la 5 septembrie, când rata de schimb a fost de 3,8133 lei/franc elveţian.
Pe 6 septembrie, cursul leu/franc eleveţian a scăzut semnificativ, influenţat de anunţul băncii centrale a Elveţiei privind stabilirea unei ţinte a cursului de schimb la minimum 1,2 franci/euro, iar de atunci paritatea leu/franc elveţian nu a mai depăşit 3,62 unităţi. Rata de schimb leu/franc elveţian este determinată de BNR din cursurile de schimb leu/euro şi euro/franc elveţian.
Leul s