Calităţile extraordinare ale mierii, ca medicament şi ca aliment preţios în acelaşi timp, sunt cunoscute încă din antichitate. Tracii numeau mierea hrana vie.
Conţinutul de microelemente al mierii este similar celui al sângelui uman. Vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici - lactic, citric, malic, oxalic, dextrină, compuşi ai azotului - în total 435 de substanţe. Toate acestea asigură mierii un loc aparte în reglarea funcţiilor organismului uman.
Produsele apicole - mierea, lăptişorul de matcă, polenul, propolisul, veninul de albine şi ceara - contribuie la întărirea organismului, astfel încît persoanele care le consumă reuşesc sa evite aproape în totalitate orice afecţiune.
Lăptişorul de matcă are un conţinut de vitamină din grupa B mai ridicat decât drojdia de bere. Are un rol deosebit în metabolismul celular, în activitatea creierului, reduce colesterolul din sânge, este util în digestie, pentru combaterea insomniei, a anemiei pernicioase şi refacerea glandelor cu secreţie internă.
Polenul este un aliment proteic deosebit de bogat în elemente necesare existenţei plantelor, dar şi organismelor animale. Un kilogram de polen conţine atâtea doze zilnice de ritin (vitamina P), câte ar fi necesare câtorva zeci de oameni pentru a preveni un accident vascular la nivelul creierului. Un rol important pentru funcţionarea normală a sistemului nervos revine unei alte substanţe conţinute în polen - anevrina. În plus, polenul este un stimulent al poftei de mâncare, înlesneşte digestia, îmbunătăţeşte tonusul, alungă oboseala, previne rahitismul, căderea părului şi chiar face să crească mai bine părul, hrănindu-i rădăcinile.
Propolisul este compus din răţini vegetale, balsam de diferite compoziţii, ceară, uleiuri eterice, fier, microelemente - cupru, zinc, mangan, cobalt, la care se adaugă p