Parlamentul de la Chişinău l-a votat ieri pe noul şef al statului după şase astfel de încercări soldate cu eşec Sursa: REUTERS
După o criză politică extinsă pe o perioadă de aproape trei ani şi care risca să se aprofundeze şi să ducă la deraierea Republicii Moldova de pe traiectul proeuropean, Parlamentul de la Chişinău a reuşit ieri să aleagă un nou preşedinte al ţării. Noul lider, Nicolae Timofti, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost ales cu votul celor 62 de deputaţi prezenţi ieri la şedinţa specială a legislativului moldovean, de la care au absentat toţi parlamentarii comunişti.
Pentru alegerea lui Timofti era nevoie de 61 de voturi, 58 fiind asigurate de parlamentarii coaliţiei de guvernământ de la Chişinău, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE). Celelalte patru voturi au venit din partea unui deputat independent şi a celor trei parlamentari ai facţiunii socialiste condusă de Igor Dodon, un fost lider comunist care a părăsit în noiembrie formaţiunea lui Vladimir Voronin.
Viziuni proeuropene
"Am acceptat această propunere în interesul ţării, pentru liniştea şi stabilitatea tuturor. N-am niciun interes decât o ţară bogată, cu un vector european", a declarat Timofti imediat după anunţarea rezultatelor. Votul de ieri din Parlamentul de la Chişinău trebuie validat de Curtea Constituţională, înainte ca noul şef al statului să îşi preia atribuţiile.
Alegerile au avut loc într-un climat foarte tensionat, a subliniat presa de peste Prut. Astfel, după trei ore de dezbateri, deputaţii au început să voteze, însă la ieşirea din cabine aceştia aveau buletinele împăturite în mod diferit, în funcţie de grupul parlamentar căruia îi aparţineau. Măsura a fost luată pentru a putea fi identificaţi eventualii trădători care ar fi îndrăznit să voteze împotriva lui Timofti, subliniază presa moldoveneas