Presiunile Statelor Unite, Uniunii Europene si in special ale Israelului au dat roade. De sambata seara, ora 18, SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) a incetat sa execute orice operatiune financiara iraniana. Brusc, Iranul s-a trezit paralizat din punctul de vedere al comunicarii financiare si al tranzactiilor comerciale internationale.
Este pentru prima oara de la infiintarea acestui mega organism financiar (infiintata in Belgia, in 1973) cand se aplica o asemenea sanctiune ultimativa. Cele patru uriase calculatoare SWIFT (localizate la Bruxelles, Amsterdam si Culpeper – Statul Virginia, Statele Unite) nu au mai raspuns ordinelor financiare din sau catre Teheran.
Pentru Iran sanctiunea aceasta poate avea urmari apocaliptice. Daca pana acum sanctiunile minore ale comunitatii internationale nu au convins Iranul sa inceteze programul nuclear militar, s-ar putea ca SWIFT sa reuseasca. Faptul ca Banca Centrala si aproape toate bancile si instituriile financiare iraniene (peste 40) au ramas in afara circuitului economic international este poate ultimul avertisment dat regimului ayyatolilor iranieni inainte de atacarea instalatiilor nucleare din Iran.
Daca acest atac va fi infaptuit numai de catre americani sau numai de israelieni sau de ambii impreuna, este o alta problema. Deocamdata, prin decizia luata de SWIFT americanii au obtinut ceea ce-si doreau cel mai mult, si anume sa-i convinga pe israelieni sa amane cu cateva saptamani sau cateva luni atacul asupra Iranului. Acum, vrand-nevrand, Ierusalimul trebuie sa astepte rezultatele sanctiunii SWIFT.
SWIFT tranzactioneaza zilnic sase trilioane de dolari, raspunzand cererii de plati, transferuri si alte operatiuni financiare inter bancare a 10.000 de institutii financiare din toata lumea. Eliminarea bancilor Iranului din acest mecanism financiar absolut obligatoriu v