ÎNCRENGĂTURI. Miză enormă în Afacerea \"Moldomin - mită la judecător\". O încleştare între grupuri de interese româneşti şi internaţionale pentru a pune mâna pe zăcămintele de 200 milioane de tone de la Moldova Nouă. Sursa: Foto: Vlad StănescuSursa: Adrian Pîclişan
1 /.
Afacerea în care judecătorul Nicolae Cătălin Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, a fost prins în flagrant, are o miză de un miliard de euro.
Au adulmecat insolvenţa Moldomin
Scandalul de corupţie care zguduie din temelii Curtea de Apel Timişoara, după reţinerea judecătorului Şerban a pornit de la procedura de insolvenţă, în baza căreia a fost vândută mina de cupru de la Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin, administrată de societatea Moldomin SA.
În 2010, Moldomin a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor pe care le avea de achitat către mai multe societăţi comerciale. După acest moment, interesul manifestat pentru resursele de cupru ale minei, estimate la 200 milioane de tone, a fost total. Lichidatorul a evaluat zăcământul de la Moldova Nouă la 1 miliard de euro.
N-au venit dar au contestat licitaţia
La licitaţia desfăşurată pentru vânzarea minei de cupru şi a obligaţiilor de mediu care trebuie îndeplinite de participanţi s-au înscris mai multe societăîi comerciale. Cel mai mare interes l-au manifestat trei firme: Mineco-Elveţia, KDF – societate patronată de George Brăiloiu, omul de afaceri român care a cumpărat operele lui Emil Cioran şi pe care ulterior le-a donat statului român, şi Grupul Feroviar Român, patronată de fraţii Vintilă şi Gruia Stoica. Cei doi oameni de afaceri gestionează mai multe companii din domeniul feroviar, cea mai importantă activitate fiind transportul de marfă.
Surse judiciare au declarat că fraţii Stoica au cumpărat caietul de sarcini dar nu s-au mai prezentat la licitaţie.