Pe întinsul Europei, de la plajele austere ale Greciei până în Norvegia, românii în vacanţă, la muncă sau la studii dau de dracu dacă dau de români. O domnişoară cu o funcţie într-o organizaţie care reprezintă sau nu studenţii români, dintr-o ţară unde nişte români au făcut ceva rău, posta recent în intimitatea Facebookului dumneai “Mama lor de români criminali şi violatori şi hoţi si şmecheri!“. M-am asigurat întâi că nu era ironică la dezinformarea din presa țării respective. Nu, era realmente supărată şi asta era reacţia ei. Ca dumneai, mii.
Presa vestică (şi în special cea englezească) ştie să facă rating enervând oamenii care îşi citesc ziarul la micul dejun cu ştiri despre cum est europenii le distrug modul de viaţă, luându-le joburile pe care oricum nu le-ar fi făcut şi comițând crime întotdeauna mai groteşti decât ale localnicilor.
Extremistul olandez Geert Wilders a lansat recent un site unde olandezii pot reclama – completând un formular- cazuri în care şi-au pierdut locul de muncă din cauza unor români sau dacă românii sunt zgomotoşi, le ocupă locurile de parcare, sunt beţi sau desfrânaţi. Românii din Olanda ar fi probabil primii să completeze formularul despre vecinii est-europeni care fac zgomot sau le ocupă locul de parcare. Conform Sondajului European al Valorilor 2008, Procentul de oameni care NU obiectează la a trăi vizavi de oameni de altă rasă, culoare, emigranţi sau muncitori străini era 90% în Olanda şi 60% în România.
Un fost diplomat olandez (Robert van Lanschot) declara recent că Balcanii sunt mai apropiaţi de Turcia decât de Europa: “Nimeni din Balcani nu ştie ce este acela un costum Chanel, nu ştie de arta culinară Bokus, Pippi Longstocking, despre grădinile engleze, despre eseurile lui Montaigne sau despre jocurile de Lego”, susţinea diplomatul olandez.
Pentru românul care interacționează cu vesteuropenii, puține ş