In ultimele doua luni, toata Europa s-a framantat din cauza Greciei, marea dilema fiind aceea daca tara va iesi sau nu din zona euro. Insa cum cel de-al doilea plan de salvare a fost aprobat, statul elen si-a prelungit statutul de membru in uniunea monetara.
In prezent, Grecia a intrat in default organizat in privinta datoriei detinute de creditorii privati, dovada fiind ratingul acordat de agentiile de spacialitate, insa, cu toate acestea, a reusit sa ramana in zona euro.
Ceea ce inseamna ca o intrare in incapacitate de plata nu trebuie sa fie neaparat corelata cu o iesire din blocul monetar, care ar afecta atat statul elen, cat si sistemul financiar, la o scala globala.
Publicatia EconoMonitor a identificat principalele riscuri ale reintroducerii drahmei in Grecia.
In primul rand, intreg sistemul de plati al zonei euro se va prabusi, deoarece este centralizat de Banca Centrala Europeana (BCE), careia ii va fi extrem de greu, din punct de vedere tehnic, sa regandeasca si sa aplice un alt sistem.
Un exemplu in acest sens ar fi Federatia Rusa, careia, dupa caderea comunismului, i-a luat trei ani ca sa-si reechilibreze sistemul de plati. Intre timp, toate tranzactiile s-au facut in dolari americani.
Avand in vedere acest lucru, valoarea banilor aflati in bancile grecesti va fi extrem de incerta, iar de aceea, toate bancile se vor prabusi. Guvernul grec va fi nevoit sa le inchida pe toate, pentru o anume perioada, ceea ce va duce la incetarea functionarii sistemului bancar.
De asemenea, toti cei care vor putea isi vor duce banii in afara tarii, unde vor fi mai in siguranta. Astfel, Guvernul va trebui sa impuna controale stricte ale operatiunilor bancare, care, insa, sunt interzise prin Tratatul de la Lisabona. Manipularea de catre stat a unor capitaluri va salva niste bani, insa va bloca